Hur länge har jag ångerrätt?

Ångerrätten är 14 dagar och börjar gälla dagen efter du mottagit produkten!

Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler, som vi rättar oss efter, säger följande:

Kapitel 2: "12 § Konsumenten får utöva sin ångerrätt endast om den vara som han eller hon har tagit emot hålls i väsentligen oförändrat skick. Detta gäller dock inte om varan har förstörts eller förändrats på grund av någon åtgärd som har varit nödvändig för att undersöka den eller på grund av någon omständighet som inte kan hänföras till konsumenten."

Enligt kapitel 2, "15 §, andra stycket ska konsumenten ersätta näringsidkaren (Hembiobutiken) för "en varas värdeminskning i den mån den beror på att konsumenten hanterat varan i större omfattning än som varit nödvändigt för att fastställa dess egenskaper eller funktion..."

Kapitel 2, "5 § Avser distansavtalet en vara som skall tillverkas eller väsentligt ändras efter konsumentens särskilda önskemål eller som annars skall få en tydlig personlig prägel, får konsumenten och näringsidkaren skriftligen avtala att det inte skall finnas någon ångerrätt."
Vi köp av produkt enligt paragraf 5 ovan kommer Hembiobutiken att kontakta kunden för ett skriftligt avtal.

Ångerrätten gäller inte produkter som av hygien- eller hälsoskäl inte kan återlämnas då förpackningen är bruten, tex in-ear hörlurar (kapitel 2, 11 §, femte stycket). Ångerrätt gäller inte heller produkter som specialtillverkas eller anpassas åt kund, exempelvis projektordukar tex. av märket Euroscreen och kablar som kapats, eller förseglade ljud- eller bildupptagningar (CD, DVD, Blu-Ray etc) där förseglingen brutits.

Ångerrätten gäller inte heller projektorer där lampan körts/använts mer än 2 timmar då detta är en förbrukningsvara.

För produkter som inte returneras i sitt ursprungliga skick kommer Hembiobutiken att debitera kunden de kostnader Hembiobutiken lider för att återställa produkten.

Fraktkostnaden för att skicka tillbaks produkten till Hembiobutiken står kunden för. Om produkten har betalats av kunden måste Hembiobutiken betala tillbaka summan inom 30 dagar efter det att produkten mottagits av Hembiobutiken.

Länk till lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Rubriken-upphor-att-galla-U2_sfs-2005-59/.

Hembiobutiken lämnar öppet köp i 30 dagar på oöppnade produkter. Kunden står själv för eventuell returfrakt.
Öppet köp gäller ej produkter som specialtillverkas eller anpassas åt kund, exempelvis projektordukar av märket Euroscreen och kablar som kapats. Öppet köp gäller heller inte för abonnemangsknutna produkter.
Öppet köp gäller endast privatpersoner!

För att förenkla ditt utnyttjande av ångerrätten så rekommenderar vi att du tar kontakt med Hembiobutiken enligt anvisningarna nedan (9. Reklamation/Fel på produkt).

Produkter som lämnats i inbyte av kunden, för att erhålla rabatt på nytt köp, kan inte returneras vid ångrat köp då produkterna har kasserats.